3 ani de la premiera spectacolului ”Casa de pe graniță”!

Publicată la 23 octombrie 2018

Spectacolul ”Casa de pe graniță” de Slawomir Mrozek împlinește 3 ani de la premieră! Vă invităm să sărbătorim împreună această aniversare, duminică, 28 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal Baia Mare.

Pentru a vă primi în număr cât mai mare în casa noastră, spectacolul se va juca cu publicul în sală. În cei trei ani, ”Casa de pe graniță” a participat la festivaluri de teatru în Reșița, Galați, Turda și Baia Mare, a fost invitat la Teatrul de Nord din Satu Mare, dar și în curtea unui gospodar din Rozavlea.

Prin mijlocul casei e trasată granița care desparte două lumi. Poate fi una a realului și una a invizibilului. E dificil să o respecți, iar trecerea de partea cealaltă poate fi fatală. E vremea pentru viață, dar pârghiile libertății au fost suspendate. “Casa de pe graniță” însumează un loc al antagonismelor, al conflictelor interioare, al subtilităților formale. Un exercițiu al imaginarului concentraționar prins în ”chingile” realului, în care diplomați, vameși sunt “funcționari” ai Istoriei care contabilizează viețile oamenilor. A trăi devine o corvoadă, iar libertatea e o năzuință ce cu greu poate fi atinsă. Istoria își are mecanismele ei de subjugare și alienare. Un loc al paradoxurilor măcinate de delirul istoric. La masa Istoriei totul e contabilizat. Chiar și sarmalele. Chiar și paharul de pălincă.” (Ana Liliana Ilea)

Regizat de Marcel Țop, după un text de Slawomir Mrozek, scenografia Anca Cernea, spectacolul îi are în distribuție pe Dorin Griguța – Tata, Valeriu Doran – Socru, Aurora Prodan – Soacra, Sanda Savolszky – Nora, Eduard Bîndiu – Ghiță, Mircea Gligor – Nelu, Alexandra Vanci – Paraschiva, Petru Damșa – Cucu Bolundu, Andrei Dinu – Emisar european 1, Dan Cordea – Emisar european 2, Vameș 2, Doru Fârte – Vameș 1, Căpitan de geniu (Rezervist), Ioan Costin – Ion Apetrii, Dragoș Călin – Emigrant arab, Claudia Revan – Emigrantă arabă, Vasile Pop – Văsălică Dobașu, Augustin Danciu – Drujbașul satului și jandarm vameș, Alexandru Szamoși, Mihai Groza, Dan Pârje – Jandarmi vameși

Regie tehnică și sonorizare – Dan Prodan, Lumini – Marin Codrea, Sulfeur – Maria Danciu