ATELIER

afis ATELIER

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER dorește să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendințe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă și arta actorului secolului XXI. Sunt invitate companii teatrale care fac apel la montări gen experiment, structurate pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru poetic, teatru-circ, teatru documentar, teatru în spații neconvenționale, teatru instrumental, teatru cu obiecte etc.

Acest festival este, în primul rând, un eveniment oferit publicului din Baia Mare. Evenimentul se desfășoară în luna iunie, este un festival-concurs, iar programul său conține lansări de carte, workshop-uri, concerte, expoziții, colocvii etc.

Anul acesta, ediția cu numărul 28 a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului ATELIER va avea loc în perioada 4 – 11 iunie 2022 și cuprinde spectacole cu artiști invitați din Franța, Uruguay, Argentina, Brazilia, Spania, Ungaria, Serbia şi România.

Definiție: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER este o manifestare teatrală cu caracter exploratoriu, care îți propune să realizeze, prin  intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a stării și dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scenă și artei actorului secolului XXI. Festivalul ATELIER este structurat pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru fizic, teatru documentar, teatru în spații neconvenționale, teatru instrumental, teatru burlesc, teatru cu obiecte, teatr-circ, etc.

Scop: Festivalul își propune să invite spectacole care să prezinte modalități noi, originale de creați și care experimentează forme noi de expresie teatrală, urmărește adecvarea actului de creație scenică la condiția omului contemporan, valorificarea marilor tradiții ale teatrului în conjuncție cu problematica modernă, reconsiderarea gestului cultural din perspectiva unei lumi în reconstrucție, precum și implicarea publicului în actul de creație.

Obiective artistice pe termen scurt, mediu și lung: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER a urmărit încă de la prima sa ediție (1992) să creeze un cadru instituționalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariția acestor forme inovatoare și în teatrele de repertoriu, să stimuleze spiritul de avangardă aflat în hibernare în ultimele decenii și să reînnoade, astfel, o tradiție pe care teatrul românesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil până în 1990, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artiști interesați de experiențele novatoare, să ofere companiilor particulare posibilitatea de a-și prezenta producțiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral, pe căutarea unor spații necanonice de prezentare a textelor dramatice și nu numai.

Defășurându-se într-o zonă cu un uriaș potențial turistic, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER poate fi catalizatorul dezvoltării unui puternic turism cultural prin atragerea unui număr mare de spectatori-turiști la spectacolele festivalului (care se desfășoară vara). Festivalul se adresează unui public interesat de experiențele moderne și postmoderne ale teatrului contemporan, dar și altor categorii de spectatori, indiferent de vârstă.

Efecte constatate: După edițiile desfășurate în orașele Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Satu Mare și Baia Mare, efectele constatate sunt dintre cele mai benefice: câștigarea unui public stabil și interesat de experiența modernă și postmodernă, emanciparea repertoriului unor teatre obosite, contaminarea cu spiritul nonconformist a creatorilor, publicului și chiar a criticii, care a venit la Festivalul ATELIER și pentru ”a învăța” să scrie (pe viu) despre teatru-dans, teatru cu obiecte sau teatru instrumental și, nu în ultimul rând, scoaterea din postura de Cenușăreasă a acestui gen ”altfel” de a face teatru.

Mod de desfășurare: Festivalul se desfășoară pe durata a opt zile în luna iunie. ATELIER este un festival cu premii, are un caracter internațional și, în afară de spectacole, cuprinde colocvii, întâlniri cu publicul, lansări de carte, expoziții, workshop-uri, concerte, etc.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/Festivalul-Interna%C8%9Bional-de-Teatru-Atelier-1446713122309007/

Informații despre edițiile festivalului găsiți aici: http://teatrulbm.ro/noutati-si-evenimente/http://teatrulbm.ro/noutati-si-evenimente/

 

afis ATELIER