6 ani de „Povești din bucătărie”

Publicată la 23 martie 2024

În urmă cu 6 ani, pe 18 martie, spectacolul Povești din bucătărie a avut premiera pe scena Teatrului Municipal, cu publicul pe scenă, aproape de actorii din distribuție. A fost prima întâlnire a publicului băimărean cu regizorul Cristian Ban. Spectacolul este realizat după metoda „devised theatre”, astfel încât, textul ce stă la baza sa a luat naștere pornind de la experiențele personale și amintirile membrilor echipei de creație, dramatizarea aparținându-i Anei Cucu Popescu.

Inna Andriuca, Denisa Blag, Eduard Bîndiu, Alexandra Vanci, Dragoș Călin, Mircea Gligor, Petru Damșa, Eduard Trifa (care între timp s-a mutat la București), i-am cunoscut mai bine pe fiecare dintre ei, uitându-te la spectacol este aproape ca și cum le-ai citi biografia. E un spectacol viu, care se transformă în ritm cu transformările din viața persoanjelor și ne-a făcut pe fiecare să ne reamintim momentele petrecute în bucătărie cu cei dragi.

Poveștile din spectactacol au miros de biscuiți calzi, care sunt frământați și copți în bucătăria de pe scenă, în decorul gândit de scenografa Gabriella Spiridon. Rețeta e bine păstrată, iar publicul e invitat să vină și să revină, ca să îi savureze.

Acum, când se montează decorul pe scenă pentru reprezentația din această seară, i-am rugat pe colegii noștri să ne transmită o parte din gândurile lor legat de acest moment aniversar. La mulți ani, Povești din bucătărie!

Țin minte că acum 6 ani și un pic eram pe punctul de a renunța la proiect pentru că totul părea imposibil, greu, nerealizabil și apoi, câteva zile mai târziu, totul era magic și așa cum îmi imaginam că ar trebui să arate spectacolul. Încă nu știu ce s-a întâmplat, dar sigur are legătură cu actorii și cu ambiția să facem acest spectacol pentru minunatul public din Baia Mare. Am învățat multe lucruri lucrând la acest spectacol. Mulțumesc echipei și spectatorilor care au ținut atât timp în viață „Povești din bucătărie”!” (Cristian Ban)

6 ani pare puțin, dar s-au întâmplat atât de multe. E spectacolul care m-a primit în orice condiție am fost. A fost renașterea mea, revenirea în meserie după o încercare extrem de grea. E acasă.” (Inna Andriuca)

Au fost multe momente frumoase, interesante, memorabile, în toți acești ani. Pentru mine, a fost singurul spectacol pe care l-am jucat până în luna a9-a, cu ambii copii în burtică, pe rând, la distanță de doi ani, deci putem spune că au jucat și ei câteva reprezentații, și primul spectacol pe care l-am jucat după nașterea lor, plină de emoția reîntoarcerii pe scenă. Însă, de departe, cel mai emoționant moment pentru mine, a fost acela în care, după o pauză de câteva luni, Inna a revenit pe scenă. În momentul acela am simțit foarte puternic ce minune și ce privilegiu este să poți să faci ceea ce iubești și simți că ești menit să faci, și forța și determinarea Innei nu încetează să mă uimească și să mă inspire! Mulțumim publicului că e alături de noi, acest spectacol îl facem împreună, atenția și căldura voastră ajung la noi, și e minunat că oamenii încă se mai privesc, încă se mai „întâlnesc”.” (Alexandra Vanci)

În spectacolele obișnuite, primesc un text și un caracter pe care caut să le cunosc și descopăr, ca într-un final ele să devină eu și eu să devin ele. În acest tip de proces, există mereu o barieră de a nu judeca deloc caracterul, cum este el și ce se întâmplă în text. În spectacolul Povești din bucătărie, însă, îmi pun viața și copilăria pe tavă. Bariera de a nu judeca dispare, și rămân doar eu, ce am fost atunci, cum am crescut, cine sunt acuma și ce caut să devin. E o incursiune, devoalare și prezentarea a relației cu părinții, a lucrurilor pe care le-am iubit sau a celor pe care am vrut să le fac uitate. A mă întoarce mereu în trecut și a căuta să dezgrop, ca apoi să prezint publicului este, pentru mine, o minunată vindecare cruntă.” (Dragoș Călin)

6 ani de spectacol, 6 ani de spectatori, 6 ani de Povești! Nu sunt un om al cuvintelor scrise, mi-e mai ușor să fiu acolo pe scenă, să mă uit la spectatori și să le spun despre mine.” (Mircea Gligor)

✍️ Alina Diciuc

afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Sabrina și Edi
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Mircea
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Delu
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Denisa
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Edi și Mircea
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Inna
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”
Dragoș
afis 6 ani de „Povești din bucătărie”