Spectacolul multimedia 3D „Submarinul galben în lumea fractalilor”, prezentat la sediul central al Institutului Cultural Român

Publicată la 21 martie 2019

Proiectul vizual şi non-verbal „Submarinul galben în lumea fractalilor”, produs de Teatrul Municipal Baia Mare, Asociația Thespis Arad și Administrația Fondului Cultural AFCN – București, va fi prezentat publicului bucureştean în data de 25 martie 2019, de la ora 18.30, la Sala Mare a ICR din Aleea Alexandru nr.38.

„Submarinul galben în lumea fractalilor” este realizat de echipa formată din Radu Dinulescu (regizor de teatru) şi de artistul belgian Armand Richelet-Kleinberg (grafist, muzician și producător de film), prima din lume care a creat un spectacol stereoscopic cu imagini 3D. Imaginile se derulează pe un ecran transparent de tip tull în spatele căruia, într-o lumină specială, evoluează actori care mânuiesc marionete, păpuși, obiecte.

Scenariul original „Submarinul galben în lumea fractalilor” este scris de Radu Dinulescu și Armand Richelet, fiind un spectacol vizual, non-verbal, cel mai elaborat dintre toate producțiile realizate de echipa Radu Dinulescu – Armand Richelet-Kleinberg.

”Într-un muzeu, printre multe exponate prezentate sub formă de holograme, se află și epava submarinului galben, jumătate sub forma unui schelet animalic. Un grup de copii vizitează muzeul, iar telefonul unuia dintre ei intră în rezonanță cu holograma submarinului, care ne conduce într-un univers virtual, construit din imagini în compunere permanentă prin metoda fractalilor”, explică regizorul Radu Dinulescu. El adaugă faptul că toate aceste lumi virtuale nu pot fi niciodată ca acasă, astfel că întoarcerea submarinului la „țărm” reprezintă intrarea în normalitate și un prilej de mare bucurie pentru părinții și prietenii care-l așteaptă pe copil la ieșirea din muzeu.

Proiectul și-a propus un nou obiectiv, acela de a realiza un film de animație, cu intervenția de obiecte în spatele unui ecran transparent, film de animație 3D stereoscopică pornind de la fractali. Este prima experiență în lume în construirea de decoruri 3D, pentru o animație stereoscopică, pornind de la imagini obținute prin metoda fractalilor.

Denumirea de fractal aparține matematicianului francez, stabilit în America, Benoit Mandelbrot, care a conceput „mărul matematic”, construit cu ajutorul unui program pe computer. Mulți oameni de artă prelucrează imagini statice sau în mișcare pornind de la fractali, datorită frumuseții și complexității rezultatelor obținute. Imagini uluitoare se pot obține cu anumite programe de animație. Până în prezent, nimeni nu a folosit această tehnică pentru obținerea unui film, spectacol sau event de orice tip.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Iulian Bulancea, Carmen Bulancea și Sonia Codorean. Scenografia și realizarea imaginilor 3D îi aparţin lui Armand Richelet iar muzica originală este semnată de Armand Richelet după teme The Beatles.

La acest tip de spectacol pot participa maximum 200 de persoane (publicul va folosi ochelari 3D activi DLP). Spectacolul durează 45 minute și se adresează unui public de peste 6 ani.

sursa: https://www.icr.ro/pagini/spectacolul-multimedia-3d-submarinul-galben-in-lumea-fractalilor-prezentat-la-sediul-central-al-icr