TMBM, invitat la Festivalul Internațional de Artă Video de la Casablanca

Publicată la 15 noiembrie 2021

În perioada 23 – 27 noiembrie 2021, în Casablanca (Maroc) se organizează cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Video de la Casablanca (FIAV), având tema « Corpuri în imersiune », iar Teatrul Municipal Baia Mare a fost invitat să prezinte două spectacole din repertoriu : SUBMARINUL GALBEN și BURQA ȘI BASMA.

Programul ediției din acest an a festivalului cuprinde instalații interactive, proiecții, video mapping, spectacole audiovizuale, de dans și artă numerică, realitate virtuală și augumentată, workshop-uri, masterclass-uri, conferințe și un colocviul internațional pe temele menționate anterior.

SUBMARINUL GALBEN un spectacol de Radu Dinulescu și Armand Richelet – Kleinberg, se va juca vineri, 26 noiembrie, de la ora 16.00, iar BURQA ȘI BASMA, după o idee de Radu Dinulescu, regia Raul Hotcaș și Wajdi Gagui (Tunis), va fi spectacolul de gală al festivalului, jucându-se pentru public sâmbătă, 27 noiembrie, de la ora 18.00.

„Submarinul galben” este realizat de echipa formată din Radu Dinulescu (regizor de teatru) şi de artistul belgian Armand Richelet-Kleinberg (grafist, muzician și producător de film), prima din lume care a creat un spectacol stereoscopic cu imagini 3D. Imaginile se derulează pe un ecran transparent de tip tull în spatele căruia, într-o lumină specială, evoluează actori care mânuiesc marionete, păpuși, obiecte. Din distribuție fac parte Carmen Bulancea, Iulian Bulancea, Camelia Blidar Strat.

Proiectul ”Burqa și basma” este un exemplu de colaborare între artiști individuali și operatori culturali din Africa de Nord și Europa Centrală și de Est. Spectacolul atinge un punct extrem de sensibil – violența împotriva femeii – temă care are conotații diferite, în funcție de cutume, tradiții și apartenențe religioase. Din distribuție fac parte Carmen Bulancea, Denisa Blag, Camelia Blidar Strat, Raul Hotcaș, Iulian Bulancea.