ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI 2023

Publicată la 27 martie 2023

27 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI

Cu ocazia acestei zile, Institutul Internațional de Teatru – asociat la UNESCO, invită o personalitate cunoscută la nivel internațional să transmită gândurile sale privitoare la cea mai veche și printre cele mai frumoase forme de exprimare artistică. Acest mesaj este ulterior tradus în peste 20 de limbi și citit spectatorilor. Ceea ce facem și noi, redându-vă în cele ce urmează un fragment din mesajul aniversar, compus anul acesta de actrița egipteană SAMIHA  AYOUB:

”Către toţi prietenii mei, artişti de teatru din lumea întreagă

Vă vorbesc astăzi cu sentimentul că întreaga lume a devenit o împrăștiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare.

Mă adresez vouă astăzi, nu însă doar pentru a rosti vorbe, şi nici măcar pentru a-l celebra pe acest părinte al tuturor artelor – „teatrul” –, cu ocazia Zilei sale Mondiale. Vă invit mai degrabă să vă ridicaţi cu toţii împreună, mână în mână şi umăr la umăr, pentru a striga din răsputeri, aşa cum facem pe scenele teatrelor noastre, şi a ne trimite cuvintele să trezească conştiinţa întregii lumi, pentru a căuta în noi esenţa pierdută a umanităţii: aceea a unei fiinţe libere, tolerante, iubitoare, empatice, blânde şi deschise, capabilă să respingă această josnică imagine a brutalităţii, a rasismului, a conflictelor sângeroase, a gândirii unilaterale şi a extremismului. Fiinţele omeneşti au călcat pe acest pământ şi sub acest cer timp de mii de ani – şi vor continua să calce. Aşadar, scoateţi-vă picioarele din mlaştina războaielor şi conflictelor sângeroase şi lăsaţi toate astea la intrarea în scenă. Poate că atunci omenia noastră, acum îndoielnică, va redeveni o certitudine categorică, ce ne va face pe toţi cu adevărat mândri că suntem oameni şi că suntem cu toţii fraţi şi surori întru omenie.

Este misiunea noastră, a creatorilor de teatru, purtători ai torţei luminilor de la cea dintâi apariţie a celui dintâi actor pe cea dintâi scenă de teatru, să fim în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman. Să înfruntăm acestea cu tot ce e frumos, pur şi uman. Noi, şi nimeni altcineva, avem puterea de a răspândi viaţă. Împreună, să o facem să strălucească, în numele unei lumi unice şi al unei omeniri unice.”

Samiha Ayoub

Mesajul integral îl găsiți aici.

Spectacolul PLACEBO, în coregrafia lui Arcadie Rusu, programat în seara zilei de 26 martie a fost dedicat Zilei Mondiale a Teatrului și Campaniei Naționale ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI,  în care Teatrul Municipal Baia Mare este implicat. Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală  și reprezintă suport financiar pentru beneficiarii programului. Vă mulțumim și dumneavoastră pentru participare și susținere.