Șantier
regia și dramaturgia: Victor Olăhuț
Scenografia: Mihai Vălu
Distribuția Alex Macavei, Andrei Han, George Pop, Mircea Gligor, Alin Albu, Rodica Pașca, Dan Cordea, Vasile Pop, Petru Damșa
Cine n-a trăit, măcar odată-n viață, experiența unui șantier ? Cine nu și-a dat, măcar odată-n față, cu bidineaua ? Cine nu s-a lovit cu ciocanul peste degete și cu tesla prin părțile mai sensibile ? Cine n-a auzit de Dorel și letala sa echipă, de ferestre montate în loc de uși, de schele care dau sechele, de pereți prin care Ana ar trece fără grețuri, de zugrăveli care te fac alb ca varul, de termopanem et circenses, etc, etc, etc.
Dacă vrei să-ți amintești pentru totdeauna de toate astea, vino la noi pe ȘANTIER. Iar dacă nu le-ai trăit niciodată, acum e momentul. Te așteptăm cu gaguri, songuri și coregrafii la înălțime. E vremea să construim și noi ceva în țara asta.
Coordonator muzical: Călin Ionce   Coordonator mișcare scenică: George Pop   Sculptură: Lucian Marchiș, David Farcaș   Regia tehnică și sonorizarea: Dan Prodan   Lumini: Sandu Șimonca, Felix Mare  
“M-am regalat la o bijuterie teatrală nonverbală, semnată de Victor Olăhuţ, numită Şantier, producție a Teatrului Municipal Baia Mare, cu actorii Alex Macavei, Andrei Han, Mircea Gligor, George Pop, Alin Albu, Rodica Pașca, Dan Cordea, iar George Pop a asigurat mişcarea scenică, Schele, termopan, găleți, var, bidinea, ciocan, scânduri — pe un şantier al gagurilor şi al unei coregrafii cu substrat ironic. Totul e inspirat din realitatea cotidiană, din lipsa eficienței, din mentalitatea găunoasă a muncitorilor. Prostie şi incompetență sub lupa unei persiflări de un comic total, cu adieri din planeta chapliniană. Toți actorii sunt la înălțime: formă fizică, gesturi, mimică versatilă. Regizorul are coerență, simţ al măsurii, inspirație în dramatizare. Climaxul e în prezența/absenţa statuii, în munca de mântuială, în mirosul de cârnaţi care se frig sub ochii spectatorilor. Cu gust balcanic dinspre Kusturica. Nu ai nevoie de cuvinte, atmosfera ți-e familiară. Se creează o devălmăşie hilară, care captează. Conivenţa cu publicul e asigurată de burlesc, parodic, ludic.”
Alexandru JURCAN – TRIBUNA, Nr. 524/2024
Data premierei
28 aprilie, 2024
Durata
60 minute
Se joacă la
Sala Mare / Cu publicul pe scenă
Vârsta recomandată
12+