FESTIVAL

Teatrul Municipal Baia Mare organizează în fiecare stagiune, în parteneriat cu Asociația Atelier `92, două festivaluri: de artele spectacolului și de teatru dans.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE ARTELE SPECTACOLULUI ATELIER

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER dorește să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendințe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă și arta actorului secolului XXI. Sunt invitate companii teatrale care fac apel la montări gen experiment, structurate pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru poetic, teatru-circ, teatru documentar, teatru în spații neconvenționale, teatru instrumental, teatru cu obiecte etc.

Definiție: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER este o manifestare teatrală cu caracter exploratoriu, care îți propune să realizeze, prin  intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a stării și dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scenă și artei actorului secolului XXI. Festivalul ATELIER este structurat pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru fizic, teatru documentar, teatru în spații neconvenționale, teatru instrumental, teatru burlesc, teatru cu obiecte, teatr-circ, etc.

Scop: Festivalul își propune să invite spectacole care să prezinte modalități noi, originale de creați și care experimentează forme noi de expresie teatrală, urmărește adecvarea actului de creație scenică la condiția omului contemporan, valorificarea marilor tradiții ale teatrului în conjuncție cu problematica modernă, reconsiderarea gestului cultural din perspectiva unei lumi în reconstrucție, precum și implicarea publicului în actul de creație.

Obiective artistice pe termen scurt, mediu și lung: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER a urmărit încă de la prima sa ediție (1992) să creeze un cadru instituționalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariția acestor forme inovatoare și în teatrele de repertoriu, să stimuleze spiritul de avangardă aflat în hibernare în ultimele decenii și să reînnoade, astfel, o tradiție pe care teatrul românesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil până în 1990, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artiști interesați de experiențele novatoare, să ofere companiilor particulare posibilitatea de a-și prezenta producțiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral, pe căutarea unor spații necanonice de prezentare a textelor dramatice și nu numai.

Defășurându-se într-o zonă cu un uriaș potențial turistic, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER poate fi catalizatorul dezvoltării unui puternic turism cultural prin atragerea unui număr mare de spectatori-turiști la spectacolele festivalului (care se desfășoară vara). Festivalul se adresează unui public interesat de experiențele moderne și postmoderne ale teatrului contemporan, dar și altor categorii de spectatori, indiferent de vârstă.

Efecte constatate: După edițiile desfășurate în orașele Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Satu Mare și Baia Mare, efectele constatate sunt dintre cele mai benefice: câștigarea unui public stabil și interesat de experiența modernă și postmodernă, emanciparea repertoriului unor teatre obosite, contaminarea cu spiritul nonconformist a creatorilor, publicului și chiar a criticii, care a venit la Festivalul ATELIER și pentru ”a învăța” să scrie (pe viu) despre teatru-dans, teatru cu obiecte sau teatru instrumental și, nu în ultimul rând, scoaterea din postura de Cenușăreasă a acestui gen ”altfel” de a face teatru.

Mod de desfășurare: Festivalul se desfășoară de obicei la începutul lunii iunie. ATELIER este un festival cu premii, are un caracter internațional și, în afară de spectacole, cuprinde colocvii, întâlniri cu publicul, lansări de carte, expoziții, workshop-uri, concerte, etc.

eXcentric dance team(S) international festival

Festivalul eXcentric dance team(S) este co-organizat de către Teatrul Municipal Baia Mare, Non – Centru de Arte Performative și Asociația Culturală Atelier `92

Scop: Festivalul caută să contribuie la formarea și dezvoltarea gustului publicului băimărean pentru producțiile de teatru-dans și performance-uri prin intermediul spectacolelor prezentate, a workshop-urilor, instalațiilor performative și colocviilor organizate, configurarea unui spațiu de întâlnire a creatorilor, care să faciliteze crearea unor oportunițăți de comunicare, schimburi de experiență, dialog între culturi, curente și tendințe, realizarea de co-producții naționale și internaționale, descoperirea unor noi modalități de expresie artistică și a unor teritorii performative noi.

 

________________

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați paginile de Facebook ale festivalurilor: ATELIER / eXcentric

Informații despre edițiile festivalului găsiți aici: http://teatrulbm.ro/noutati-si-evenimente/http://teatrulbm.ro/noutati-si-evenimente/