FESTIVAL

Ediția 29 a Festivalului internațional de Artele Spectacolului ATELIER

Ediția a 29-a a 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐓𝐄𝐋𝐈𝐄𝐑, care se va desfășura în Baia Mare în perioada 𝟏𝟎 – 𝟏𝟕 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, ne propune un program structurat pe trei secțiuni, aparent distincte, dar conturând în același timp una dintre posibilele radiografii ale stării şi dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scenă şi artei actorului secolului XXI.

Secțiunea 𝐓𝐈𝐍𝐄𝐑𝐈 𝐑𝐄𝐆𝐈𝐙𝐎𝐑𝐈 𝐋𝐀 𝐌𝐀𝐓𝐔𝐑𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄 cuprinde spectacole montate de opt dintre cei mai interesanți și versatili regizori ai ultimului deceniu: Adina Lazăr, Andrei Măjeri, Elena Luana Hagiu, Andrei Huțuleac, Victor Olăhuț, Diana Mititelu, Bobi Pricop și Andrei Dinu.

O altă secțiune, intitulată 𝐓𝐄𝐀𝐓𝐑𝐔 Î𝐍 𝐌𝐈Ș𝐂𝐀𝐑𝐄 ne propune cinci spectacole de dans contemporan, teatru fizic, teatru gestual, teatru acrobatic și teatru stradal, secțiune care a reprezentat una dintre preocupările constante ale Festivalului ATELIER, încă de la prima sa ediție din anul 1992.
În fine, secțiunea 𝐅𝐎𝐂𝐔𝐒 𝐓𝐄𝐀𝐓𝐑𝐔𝐋 𝐒𝐏𝐀𝐍𝐈𝐎𝐋 cuprinde spectacole propuse de XA Teatre și COMPANIA Anna Confetti. Un atelier de coregrafie și teatru acrobatic va fi susținut de artistul argentinian Nicanor de Elia.

Reamintim că 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐓𝐄𝐋𝐈𝐄𝐑 a creat în ultimii treizeci de ani un cadru instituţionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie artistică, a stimulat spiritul de avangardă în teatrul românesc, a creat o rampă de lansare pentru tinerii artişti interesaţi de experienţele novatoare și a oferit companiilor independente posibilitatea de a-şi prezenta producţiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral.

Ediția 28 a Festivalului internațional de Artele Spectacolului ATELIER

afis FESTIVAL

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER dorește să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendințe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia, muzica de scenă și arta actorului secolului XXI. Sunt invitate companii teatrale care fac apel la montări gen experiment, structurate pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru poetic, teatru-circ, teatru documentar, teatru în spații neconvenționale, teatru instrumental, teatru cu obiecte etc.

Acest festival este, în primul rând, un eveniment oferit publicului din Baia Mare. Evenimentul se desfășoară în luna iunie, este un festival-concurs, iar programul său conține lansări de carte, workshop-uri, concerte, expoziții, colocvii etc.

Anul acesta, ediția cu numărul 28 a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului ATELIER va avea loc în perioada 4 – 11 iunie 2022 și cuprinde spectacole cu artiști invitați din Franța, Uruguay, Argentina, Brazilia, Spania, Ungaria, Serbia şi România.

Definiție: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER este o manifestare teatrală cu caracter exploratoriu, care îți propune să realizeze, prin  intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a stării și dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scenă și artei actorului secolului XXI. Festivalul ATELIER este structurat pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, teatru fizic, teatru documentar, teatru în spații neconvenționale, teatru instrumental, teatru burlesc, teatru cu obiecte, teatr-circ, etc.

Scop: Festivalul își propune să invite spectacole care să prezinte modalități noi, originale de creați și care experimentează forme noi de expresie teatrală, urmărește adecvarea actului de creație scenică la condiția omului contemporan, valorificarea marilor tradiții ale teatrului în conjuncție cu problematica modernă, reconsiderarea gestului cultural din perspectiva unei lumi în reconstrucție, precum și implicarea publicului în actul de creație.

Obiective artistice pe termen scurt, mediu și lung: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER a urmărit încă de la prima sa ediție (1992) să creeze un cadru instituționalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariția acestor forme inovatoare și în teatrele de repertoriu, să stimuleze spiritul de avangardă aflat în hibernare în ultimele decenii și să reînnoade, astfel, o tradiție pe care teatrul românesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil până în 1990, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artiști interesați de experiențele novatoare, să ofere companiilor particulare posibilitatea de a-și prezenta producțiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral, pe căutarea unor spații necanonice de prezentare a textelor dramatice și nu numai.

Defășurându-se într-o zonă cu un uriaș potențial turistic, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER poate fi catalizatorul dezvoltării unui puternic turism cultural prin atragerea unui număr mare de spectatori-turiști la spectacolele festivalului (care se desfășoară vara). Festivalul se adresează unui public interesat de experiențele moderne și postmoderne ale teatrului contemporan, dar și altor categorii de spectatori, indiferent de vârstă.

Efecte constatate: După edițiile desfășurate în orașele Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Satu Mare și Baia Mare, efectele constatate sunt dintre cele mai benefice: câștigarea unui public stabil și interesat de experiența modernă și postmodernă, emanciparea repertoriului unor teatre obosite, contaminarea cu spiritul nonconformist a creatorilor, publicului și chiar a criticii, care a venit la Festivalul ATELIER și pentru ”a învăța” să scrie (pe viu) despre teatru-dans, teatru cu obiecte sau teatru instrumental și, nu în ultimul rând, scoaterea din postura de Cenușăreasă a acestui gen ”altfel” de a face teatru.

Mod de desfășurare: Festivalul se desfășoară pe durata a opt zile în luna iunie. ATELIER este un festival cu premii, are un caracter internațional și, în afară de spectacole, cuprinde colocvii, întâlniri cu publicul, lansări de carte, expoziții, workshop-uri, concerte, etc.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/Festivalul-Interna%C8%9Bional-de-Teatru-Atelier-1446713122309007/

Informații despre edițiile festivalului găsiți aici: http://teatrulbm.ro/noutati-si-evenimente/http://teatrulbm.ro/noutati-si-evenimente/

 

afis FESTIVAL