Suicidal
după texte de Luigi Pirandello
Norbert Boda
Scenografie: Mihai Vălu
Coregrafie: George Pop
Distribuția Alex Macavei - Sinucigașul 1, Oratorul Randello, Groparul, Poștașul, Leopoldo Paroni, Andrei Han - Sinucigașul 2, Diego, Sinucigașul confundat cu Mattia Pascal, Orbul, Mihai, Fiul (Michelinei), Luca Fazio, Sanda Savolszky - Sinucigașul 6, Mătușa Michelina, Doamna Doctor, Fata cu cartea, Wanda Farkaș - Sinucigașul 4, Mama, Vecina 1, Avertizatorul, Dragoș Călin - Sinucigașul 5, Mattia Pascal, Mattia Sinagra, Uncheșu, Alexandra Vanci / Inna Andriuca - Sinucigașul 3, Gospodina Aena, Vecina 2, Dolores, Norbert Boda - Luigi, Detectivul
Spectacolul SUICIDAL explorează o tema gravă a umanității într-o manieră neconvențională, sub forma unui show ”dedicat exclusiv sinuciderii. Cu sinucigași, despre sinucigași și pentru sinucigași. Și pentru cei pasionați de sinucidere.” Acestă emisiune are un aspect atemporal, iar poveștile sinucigașe sunt cercetate și exploatate din mai multe perspective. Având convenția unei emisiuni televizate, spectacolul are un aer comic puternic, uneori chiar cu un umor negru, dar bine dozat, fără să uite însă să trateze și cu seriozitate dramele și poveștile personajelor.
Luigi Pirandello a fost un scriitor fascinat de această temă. Pe lângă faptul că suicidul se regăsește în multe din romanele și piesele sale de teatru, s-a publicat și un volum cu povestiri intitulat Tales of Suicide (Povești despre Sinucidere). Spectacolul SUICIDAL s-a inspirat din aceste scrieri, punându-le într-o lumină diferită.
Lumini: Sandu Șimonca   Sunet: Teo Molnar   Regie tehnică: Eugen Petrușca  
Luigi Pirandello (28 iunie 1867 - 10 decembrie 1936), dramaturg, romancier, poet și nuvelist italian. Opera lui cuprinde romane, sute de povestiri scurte, și aproximativ 40 de piese de teatru. Cu piese ca „Șase personaje în căutarea unui autor”, „Astă seară se improvizează” și „Henric al IV-a” a reușit să revoluționeze scrierile dramatice prin reevaluarea relației dintre actor și personaj. Scrierile lui au un aspect ludic, dar și filozofic, și abordează adesea problematicile identității umane. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 1934, pentru „puterea lui aproape magică de a transforma analiză psihologică în teatru de calitate“. Pirandello este privit adesea ca un precursor al teatrului absurdului.
Norbert Boda, născut pe 25 ianuarie 1995 în Baia Mare, este un tânăr regizor/actor care a terminat licența în actorie la Facultatea de Teatru și Televiziune, Cluj-Napoca, clasa profesor Miklós Bács, promoția 2017, și urmează să își finalizeze, în 2019, studiile de master în regie. A colaborat cu regizori ca Alexander Hausvater, Andrea Gavriliu, Tudor Lucanu și Mihai Constantin Ranin.
A montat „Avioane de hârtie” de Elise Wilk, în cadrul Maratonului de Teatru Independent – „Bucharest Fringe”, „Fata din mașinărie” de Stef Smith, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea și „Banda” de Stephen Belber, la #REACTOR din Cluj-Napoca. De asemenea, pentru disertația sa a scris și a compus un musical hip-hop intitulat „O Viață Normală” pe care l-a montat ca un spectacol-lectură la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca.
Data premierei
15 februarie, 2019
Durata
60 minute
Se joacă la
Sala Mare
Vârsta recomandată
16+